26.6.2024.

Директор Републичког геодетског завода, мр Борко Драшковић, помоћници директора Огњенка Илић и Дарко Вучетић, као и Гордана Коровљев из Одсека за пружање стручне помоћи СКН и ОКВ, учествују на 16. регионалној конференцији о катастру и инфраструктури геопросторних података, која се одржава у Бања Луци.

Током првог дана конференције, директор РГЗ-а је потписао Споразум о сарадњи са директором Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП), мр Драганом Станковићем. Потписивање споразума је круна одличне сарадње РУГИПП-а и РГЗ-а, која ће омогућити да се у наредном периоду интензивира реализација пројеката у различитим областима из надлежности ове две институције.

/content/images/work/2024/06/potpissporazum2 (1).jpg

Директор РГЗ-а, мр Борко Драшковић истакао је да овим споразумом започиње нова ера сарадње две институције које имају пуну подршку руководства Србије и Српске. Драшковић је најавио да ће за почетак примене овог споразума РГЗ-а и РУГИПП-а, почетком октобра ове године заједно организовати Први сабор геодета Републике Србије и Републике Српске на Фрушкој Гори.

Директор РУГИПП-а, мр Станковић је додао да је Споразум потписан на период од десет година и изразио уверење да ће РУГИПП уз помоћ колега из РГЗ-а значајно допринети унапређењу рада и пружању услуга грађанима и другим корисницима. Овим споразумом предвиђено је да се ради на припреми и реализацији пројеката из области процене и вођења вредности непокретности, успостављања и вођења централног адресног регистра, дигиталног архива, премера, катастра непокретности, основних геодетских радова и других послова из области геодезије и катастра.

/content/images/work/2024/06/IMG_7037.jpg

На 16. регионалној конференцији учесници ће имати прилику да се упознају са инфраструктуром геопросторних података, катастром и геодетском инфрструктуром, тржиштем непокретности и одрживим развојем кроз презентације представника свих геодетских управа и да се упознају са стањем у региону и Европи.

Свечано отварајући конференцију, директор РУГИПП-а, мр Драган Станковић је додао да очекује да се током њеног одржавања дође до квалитетних закључака на којима ће управе из региона бити обавезне да раде у наредном периоду. Ова традиционална конференција је окупила око 100 учесника из Србије, Федерације БиХ, Хрватске, Словеније, Северне Македоније, Црне Горе, Шведске, Холандије, Белгије, Светске банке, те представнике бројних институција земаља из региона као и друге учеснике из приватног и јавног сектора.

Релевантне вести