4.9.2024.

Републички геодетски завод добио је посебно признање за изузетан допринос међународном раду и развоју примене стандарда у области масовне процене вредности непокретности, на престижној годишњој конференцији Међународне асоцијације проценитеља (IAAO), која је одржана од 25. до 28. августа у Денверу, САД.

Признање је уручила председница IAAO, Ребека Малмквист, која је истакла да је: "IAAO посвећен одржавању своје мисије као глобалне заједнице различитих стручњака за масовну процену вредности, који предано раде на унапређењу фер, правичне и транспарентне процене вредности непокретности, управљању проценама и политици пореза на имовину. IAAO препознаје да Републички геодетски завод дели исте идеале и искрену посвећеност према јавности, те нам је велика част да успоставимо овај професионални однос и радујемо се врло утицајној и смисаоној будућности у даљој сарадњи."

Упркос покушајима одређених појединаца, који у име домаћих интересних група, путем медија оспоре успехе РГЗ-а, међународна стручна јавност јасно препознаје и цени резултате и допринос наше институције. Признања која долазе од стране институција и организација широм света, као што је IAAO, сведоче о томе да су стандарди и методологије које РГЗ примењује у складу са највишим светским нормама. Док домаћи противници реформи покушавају да омаловаже ове резултате, међународне институције препознају Републику Србију као регионалног лидера у области масовне процене вредности непокретности, што додатно потврђује одлука IAAO о оснивању регионалног огранка за југоисточну Европу баш у Србији.

Делегацију РГЗ-а на конференцији су представљали помоћник директора Сектора за развој и иновације, Дарко Вучетић и руководилац Одељења за процену и вођење вредности непокретности, Ивана Штрбац који су, у име институције, примили значајно признање за допринос РГЗ-а. Њихов лични допринос унапређењу рада и имплементацији међународних стандарда додатно је препознат и званично награђен, што је још једном потврдило посвећеност РГЗ-а постизању врхунских резултата. Поред тога, заједно са чланом IAAO Комитета за истраживања и стандарде, Раселом Тимјаном, одржали су презентацију о резултатима рада РГЗ-а у области масовне процене вредности непокретности, која је изазвала велико интересовање и похвале међународне стручне јавности.

IAAO стандарди квалитета и методологије израде масовне процене вредности непокретности успешно су примењени у нашој земљи у оквиру пројекта “Унапређење земљишне администрације у Србији” који Влада Републике Србије спроводи у сарадњи са Светском банком, а резултати тих процена су јавно и потпуно бесплатно доступни на веб порталу РГЗ-а. До сада су објављене процењене вредности за станове, гараже и станове у кућама, док РГЗ редовно израђује индексе о кретању цена станова на кварталном нивоу, у складу са међународним стандардима и препорукама, доприносећи транспарентности и бољем разумевању тржишта некретнина у Србији.

У знак захвалности за подршку и допринос IAAO у развоју масовне процене вредности непокретности у Републичком геодетском заводу, председници IAAO, Ребеки Малмквист, уручена је посебна захвалница РГЗ-а на свечаној церемонији.

 

/content/images/work/2024/09/denver - 7.png

Релевантне вести