12.4.2024.

Поштовани грађани,
Пратећи и анализирајући коментаре корисника на друштвеним мрежама, примећено је да су представници одређених интересних група, пласирањем лажних информација, унели забуну међу одређеним бројем грађана о цени и природи услуга које адвокати пружају приликом подношења захтева за упис у катастар на основу страих исправа.

Важно је нагласити да грађани адвокатима плаћају стручну правну помоћ за упис према исправама за које су прошли сви законски рокови за подношење, а не сам чин подношења захтева. Цена услуга Републичког геодетског завода за подношење захтева за упис у Регистар непокретности је увек било и остаје бесплатно. Цену за правну помоћ адвоката, у вези са уписом права на основу старих исправа је одредило тржиште и према нашим сазнањима обично се креће у распону од 50 евра, у унутрашњости, до 100 евра у Београду. 

Стручна правна помоћ адвоката, приликом подношења захтева за предмете који се уписују по старим исправама и компликованим процедурама, је неопходна зато што се обични грађани не суочавају са изазовима које пред њих поставља дигиталнa писменост, већ пре свега недостатак правне писменосте и општа обавештености, која је резултирала пропуштањем законских рокова за упис права. Правна регулатива и процедура су сложене, те је стручна помоћ неопходна како би се избегле грешке и осигурала исправност поступка.

РГЗ је технолошки напредовао, омогућавајући подношење захтева електронским путем, што поједностављује процес, али не елиминише потребу за стручном правном помоћи у одређеним ситуацијама. У суштини, грађани плаћају за вредност и сигурност коју пружа стручно решавање њиховог правног проблема, а не за чин подношења захтева.

Релевантне вести