13.9.2024.

У јутрошњем обраћању, министар Горан Весић, изнео је информацију о формирању радне групе за надзор над радом Републичког геодетског завода, али је при томе изоставио кључне податке – циљеве рада групе и имена њених чланова. Ово нас наводи на закључак да је радна група више усмерена на вршење притиска, него на стручни надзор.

Информације о формирању групе долазе искључиво из медија, будући да РГЗ није званично обавештен од стране Министарства. У медијским извештајима акценат се ставља на датуме почетка и завршетка надзора, док се као разлог за формирање групе наводи број нерешених предмета – податак који РГЗ већ годинама транспарентно објављује на свом сајту.

Сматрамо да је циљ ове радне групе представљање јавно доступних информација као својих резултата, уз манипулацију чињеницама и коришћење дигиталног политичког маркетинга, у чему министар Весић тврди да је експерт.

РГЗ се залаже за транспарентност, одговорност и сталну реформу, али је овај покушај политизације нашег рада у супротности са тим вредностима. Наша врата су увек отворена за стварну сарадњу, а не за притисак и манипулацију. Жао нам је што морамо да комуницирамо, на начин на који практикује министар Весић, преко медија, а не као институција са институцијом. Без обзира на све Министарство је увек добродошло а поготово зато што министар, који је већ други мандат на челу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, за то време, ни једном није посетио РГЗ да се упозна са његовим радом и пружи подршку.

У складу са нашом посвећеношћу транспарентности, подржавамо допис и молбу Геосиндиката, јединог репрезентативног синдиката у РГЗ-у са преко 1300 чланова, који је затражио да се рад радне групе преноси уживо. На тај начин би јавност имала увид у рад групе, чиме би се осигурала транспарентност и спречило угрожавање правне сигурности грађана Србије, поверења у државне институције, као и функционисања система који је део критичне државне инфраструктуре и од посебног значаја за одбрану и безбедност Републике Србије какав је Републички геодетски завод.

РГЗ ће увек бити посвећен заштити права и интереса грађана, али ћемо се одлучно супротставити сваком покушају злоупотребе нашег рада.

Релевантне вести