6.9.2024.

Недавно се у медијима појавила вест о случају у којем су преваранти 2018. године незаконито отели стан покојне власнице на основу фалсификоване документације из 2006. године.

Данас је тако нешто немогуће захваљујући изменама закона и спроведеној реформи катастра.

Од новембра 2023. године, све старе исправе и документа за упис у катастар, настале пре јула 2018. године, а које су у овом случају биле предмет фалсификовања, морају проћи кроз руке адвоката, професионалних корисника катастра. Ова законска промена подразумева правну помоћ и дигитализацију папирне документације, дигиталну оверу од стране адвоката, те затим слање у катастар за упис. Нови поступак спречава овакве преваре које угрожавају власништво грађана над непокретностима у Србији.

Пример фалсификовања документације за отимање некретнине покојне власнице из 2006. године, иако данас немогућ, служи као пример да они који се противе реформама катастра или не разумеју њихов значај или имају користи од старог система.

Републички геодетски завод гарантује заштиту права грађана Србије на њихове непокретности, чинећи ово нашим главним задатком. Ми стојимо као чувари правне сигурности, обавезни на борбу против корупције и неправилности у свим својим облицима.

Релевантне вести