31.1.2024.

Републички геодетски завод има потребу да скрене пажњу јавности у вези са недавним медијским наступима удружења грађана “Ефектива”, у којима се у јавност износе тврдње о високим трошковима адвоката за предају захтева за упис у катастар по новом закону, и укаже на неколико кључних тачака како би се стекла права слика о ситуацији.

“Ефектива” дезавуише јавност у вези са погодностима примене новог закона о дигиталној предаји захтева за упис у катастар, истичући у први план ценовник Адвокатске коморе Србије, који представља само препоруку за адвокате али није обавезујући. Цене адвокатских услуга су се формирале на тржишту, нудећи грађанима приступачне опције, по нашим сазнањима у распону од бесплатног, преко 5.000 динара у унутрашњости, до 10.000 динара колико се оквирно крећу цене у Београду. До сада, РГЗ-у се нико није жалио да је платио цену у износу од 24.750 динара, како “Ефектива” истиче у својим јавним наступима, у појединим медијима. Републички геодетски завод има потписан споразум о пружању бесплатних услуга са више од 5.000 адвокатских канцеларија у читавој Србији, чији списак се налази на сајту РГЗ-а www.rgz.gov.rs.  
Стиче се утисак да се ова кампања води са циљем очувања старог коруптивног модела уписа у катастар који је овим законским изменама демонтиран, и који је подразумевао много скривених трошкова и бирократских препрека за грађане. У старом систему где се плаћао захтев за упис и који је износио 350 динара, било је много простора за корупцију и махинације од стране појединих интересних група, а сам поступак коштао грађане много више и често је исход био без решавања проблема. Данас грађани, посредством услуга адвоката, плаћају професионалну помоћ и решење вишедеценијских проблема, без скривених трошкова у једном транспарентном процесу.  
Пре измене закона процеси су били спорији због мањка дигитализације самог поступка и потребе за физичким присуством у катастру што је често доводило до дугих чекања и компликација. Изменама закона, поступак за упис је поједностављен, процедуре и улоге су јасно дефинисане и транспарентне, а одговорност лако утврдива што даје фантастичне резултате током првих месеци примене.
Дигитални поступак омогућио је комфор у раду адвокатским канцеларијама, а грађанима приступачнији, ефикаснији и далеко јефтинији поступак. Додатно, сада сви грађани, без обзира на то да ли се ради о упису власништва према старим или новим исправама, имају обавезну правну помоћ, чиме је отклоњена диксриминација. За непокретности које се уписују према исправама које датирају од пре 20, 30 или 40 година, грађани добијају правну помоћ од адвоката, док су за непокретности које су данас предмет промета или друге правне радње (оставине, поклона, итд) надлежни јавни бележници.
Републички геодетски завод остаје посвећен транспарентности и поједностављивању процедура у интересу грађана, те осуђује покушаје дезинформација који могу нарушити интегритет система.

Релевантне вести