13.9.2024.

U jutrošnjem obraćanju, ministar Goran Vesić, izneo je informaciju o formiranju radne grupe za nadzor nad radom Republičkog geodetskog zavoda, ali je pri tome izostavio ključne podatke – ciljeve rada grupe i imena njenih članova. Ovo nas navodi na zaključak da je radna grupa više usmerena na vršenje pritiska, nego na stručni nadzor.

Informacije o formiranju grupe dolaze isključivo iz medija, budući da RGZ nije zvanično obavešten od strane Ministarstva. U medijskim izveštajima akcenat se stavlja na datume početka i završetka nadzora, dok se kao razlog za formiranje grupe navodi broj nerešenih predmeta – podatak koji RGZ već godinama transparentno objavljuje na svom sajtu.

Smatramo da je cilj ove radne grupe predstavljanje javno dostupnih informacija kao svojih rezultata, uz manipulaciju činjenicama i korišćenje digitalnog političkog marketinga, u čemu ministar Vesić tvrdi da je ekspert.

RGZ se zalaže za transparentnost, odgovornost i stalnu reformu, ali je ovaj pokušaj politizacije našeg rada u suprotnosti sa tim vrednostima. Naša vrata su uvek otvorena za stvarnu saradnju, a ne za pritisak i manipulaciju. Žao nam je što moramo da komuniciramo, na način na koji praktikuje ministar Vesić, preko medija, a ne kao institucija sa institucijom. Bez obzira na sve Ministarstvo je uvek dobrodošlo a pogotovo zato što ministar, koji je već drugi mandat na čelu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, za to vreme, ni jednom nije posetio RGZ da se upozna sa njegovim radom i pruži podršku.

U skladu sa našom posvećenošću transparentnosti, podržavamo dopis i molbu Geosindikata, jedinog reprezentativnog sindikata u RGZ-u sa preko 1300 članova, koji je zatražio da se rad radne grupe prenosi uživo. Na taj način bi javnost imala uvid u rad grupe, čime bi se osigurala transparentnost i sprečilo ugrožavanje pravne sigurnosti građana Srbije, poverenja u državne institucije, kao i funkcionisanja sistema koji je deo kritične državne infrastrukture i od posebnog značaja za odbranu i bezbednost Republike Srbije kakav je Republički geodetski zavod.

RGZ će uvek biti posvećen zaštiti prava i interesa građana, ali ćemo se odlučno suprotstaviti svakom pokušaju zloupotrebe našeg rada.

Релевантне вести