17.9.2024.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, g. Goran Vesić, svojim dugogodišnjim nečinjenjem direktno krši zakon i pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu Republičkog geodetskog zavoda. Uprkos našim upozorenjima, ministar je u dva mandata ignorisao svoje zakonske obaveze i time jasno pokazao nameru da destabilizuje ovu važnu instituciju.

Već godinama ministar Vesić nije doneo Pravilnik o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova (infrastrukture), osnovni dokument koji uređuje rad RGZ-a i omogućava građanima upis prava nad nepokretnostima. Po zakonu je bio u obavezi da donese ovaj Pravilnik pre više godina, a s obzirom na to da mu je ovo drugi mandat, očigledan je stav i namera ministra Vesića da opstruiše rad RGZ-a. Ovakvo nepostupanje stvara pravnu nesigurnost, remeti tržište nepokretnosti i ugrožava rad RGZ-a.

Pored nedonošenja Pravilnika ministar Vesić takođe nije propisao, a bio je u obavezi po Zakonu, i sledeće:

1. Podatke koje evidencija obveznika dostave treba da sadrži prema članu 21 Zakona – čime je onemogućeno skraćivanje procedura i maksimalno ubrzavanje postupka upisa u katastar.

2. Format elektronskog zahteva za pokretanje postupka upisa u katastar nepokretnosti prema člana 26 Zakona – čime je onemogućena automatizacija zabeležbi i digitalizacija procesa. Time se ugrožava pravna sigurnost građana i ubrzavanje procesa rada službenika katastra.

3. Definiciju "jednostavnijih upravnih stvari" po članu 36 Zakona – čime se onemogućava olakšavanje postupka upisa u katastar građanima Srbije. Ovaj jednostavan korak bi značajno ubrzao i olakšao proces upisa u katastar.

Umesto da ispuni svoje zakonske obaveze i omogući nesmetan i funkcionalan rad katastra, ministar Vesić je odlučio da pojača i intenzivira kampanju protiv Republičkog geodetskog zavoda i zaposlenih. Ova kampanja je plasirana preko medija, a sve to bez da se ministar Vesić ikada obratio RGZ-u. Na taj način se dodatno destabilizuje rad jedne od ključnih institucija u zemlji, umesto da se doprinese njenoj pravnoj sigurnosti i funkcionalnosti.

Posebno je zabrinjavajuće što se ovo dešava nakon implementacije ISO 37001 standarda u RGZ-u za borbu protiv korupcije. Nedostatak adekvatne podrške od strane ministra može ugroziti naše napore u unapređenju sistema upravljanja nepokretnostima i borbi protiv korupcije.

Uprkos pokušajima ministra da izazove ozbiljan poremećaj u radu RGZ-a, zahvaljujući entuzijazmu, profesionalnosti i marljivosti zaposlenih u katastru, ova institucija nastavlja da služi građanima Srbije.

Pozivamo ministra Gorana Vesića da odmah ispuni svoje obaveze prema Zakonu, Skupštini Srbije i građanima Srbije, da prestane sa opstrukcijama i omogući RGZ-u da radi u punom kapacitetu na dobrobit svih građana Srbije.
 

Релевантне вести